De Veiligheidsladder
Concreet aan de slag met de veiligheid in uw organisatie? De veiligheidsladder is een methodiek die hierbij kan worden ingezet. Er wordt specifiek gekeken naar bedrijfscultuur en gedrag en belicht daarom andere aspecten dan systemen als ISO 45001 en VCA. Aan de hand van 5 traptredes vergroot u uw inzicht in het veiligheidsbewustzijn binnen alle gelederen van uw organisatie. Hoe hoger u komt, hoe bewuster er wordt omgegaan met veiligheid.
De veiligheidsladder (ook bekend als de Safety Culture Ladder) is een norm die van origine ontwikkeld is door ProRail om de veiligheid op het spoor te vergroten. In 2015 is deze methodiek vrijgegeven en wordt zij sinds 2016 beheerd door de NEN. Daarnaast wordt een veiligheidsladder certificaat steeds vaker vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor (inter)nationale leveranciers als Prorail en TenneT. De veiligheidsladder wordt vanaf 2021 ook verplicht gesteld door Governance Code Bouw.
SCI Netherlands voldoet aan alle eisen die door schemabeheerder NEN worden gesteld en is hiermee een betrouwbaar partner in de beoordeling van de Safety Culture Ladder.
Tredes op de Safety Culture Ladder
De Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) bestaat uit vijf treden. Per trede wordt de organisatie op 18 onderdelen beoordeeld. Allen rondom het centrale thema van de ladder: het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie vergroten.
Procedures zijn eenvoudig vast te leggen. Maar hoe krijgt u uw mensen zo ver dat zij ook bewust omgaan met alle veiligheidsrisico’s? Daar gaat de Veiligheidsladder over.
De ladder zet de mens centraal en speelt in op de bedrijfscultuur. De treden van de ladder gaan van pathologisch (we doen alleen het hoogstnodige), via reactief en berekenend naar proactief (veiligheid heeft een hoge prioriteit) en vooruitstrevend (als het niet veilig is, doen we het niet).
Voordeel voor veel bedrijven van werken met de veiligheidsladder is dat zij zelf bepalen waar zij staan. De meeste bedrijven zetten zichzelf op trede drie: berekenend. Dit zijn de bedrijven die systemen rondom veiligheid hebben ingesteld. Dit zijn veelal de VCA bedrijven, de bedrijven die werken in risicovolle omgevingen. Dit neemt niet weg dat de Veiligheidsladder door elk bedrijf kan worden ingezet.
Jaarlijks wordt door twee auditoren gemeten of de organisatie nog op dezelfde trede staat, of dat zij gestegen of gezakt is. Daarbij wordt meer gefocust op resultaat dan op documenten. Weinig tot geen papierwerk dus. Dit is dan ook direct het grote voordeel voor veel bedrijven om in te zetten op de Veiligheidsladder.